XU4 with Shifter

Help with the Hardkernel Odroid XU3 / XU4 hardware
K8JPL
Posts: 3
Joined: Mon Dec 17, 2018 3:37 am

XU4 with Shifter

Post by K8JPL » Mon Dec 17, 2018 5:13 am

Have pi-star running as expected on odroid. Also have the HS hat working on a pi3 fine as expected. But I cannot run the hat on the odriod. Keep in mind I AM using the shifter shield to shift the pins of the xu4 to mimic the pi3. When I put the hat on the odriod xu4 it doesn’t even recognize in the dashboard or in the pi-star os.

K8JPL
Posts: 3
Joined: Mon Dec 17, 2018 3:37 am

Re: XU4 with Shifter

Post by K8JPL » Wed Dec 19, 2018 10:28 pm

really wishing the gent that gave the info to this on FB could post it here...

MW0MWZ
Site Admin
Posts: 767
Joined: Wed Apr 04, 2018 9:15 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: XU4 with Shifter

Post by MW0MWZ » Thu Dec 20, 2018 6:14 pm

Bug confirmed - there is some kind of issue with the UART on the shifter shield, this *was* working, currently looking into it.
Andy

73 de MW0MWZ
http://pistar.uk

MW0MWZ
Site Admin
Posts: 767
Joined: Wed Apr 04, 2018 9:15 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: XU4 with Shifter

Post by MW0MWZ » Thu Dec 20, 2018 7:40 pm

Arghhhhh - it must be christmas, I just killed my Odroid XU4, <insert torrent of band language here>
managed to drop it while I was working on it - and I think I shorted *somthing* but not sure what yet, replacement on order, but its not even shipping until January, so its going to be a while before I fix this....
Andy

73 de MW0MWZ
http://pistar.uk

K8JPL
Posts: 3
Joined: Mon Dec 17, 2018 3:37 am

Re: XU4 with Shifter

Post by K8JPL » Thu Dec 20, 2018 9:35 pm

ahhhh i hate that. no worries. ill work on my Nextion 7" screen for the time being.
BTW isnt there somewhere we can set the fan speeds on this odroid?? its obnoxious.

ct1dvm
Posts: 120
Joined: Thu Apr 19, 2018 6:34 am

Re: XU4 with Shifter

Post by ct1dvm » Fri Dec 21, 2018 7:42 am

The XU4 shifter shield works fine.
Last edited by ct1dvm on Fri Jan 11, 2019 11:14 pm, edited 1 time in total.

MW0MWZ
Site Admin
Posts: 767
Joined: Wed Apr 04, 2018 9:15 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: XU4 with Shifter

Post by MW0MWZ » Fri Dec 21, 2018 9:34 am

ct1dvm wrote:
Fri Dec 21, 2018 7:42 am
The XU4 shifter shield works fine with MMDVM-Pi, hospots and dvmegas.

FW update can be done utilizing the BOOTO>RST>BOOTO release button method all tested here.

pistar should have provision for odroid wiring-pi, and a /dev/ttySAC0 modem port select for XU4/shifter shield uart fed pihats.
All agreed with, and the /dev/ttySAC0-3 all show up correctly, Odroid Wiring-Pi library is all installed etc, it all *was* working, but on the new downloads it's broken. (we also symlink /dev/ttySAC0 to /dev/ttyAMA0 to make it look more like a Pi for my dashboard to cope with it).

I'd be all over fixing it, if I hadn't killed my own board, I can't tell you how un-impressed I am with myself about that at the moment.

You can indeed make the fan less obnoxious, but its setup that way to prevent over-heating, although I do expect to improve it some on the next build, but thats going to be mid jan before my new board arrives....
Andy

73 de MW0MWZ
http://pistar.uk

ct1dvm
Posts: 120
Joined: Thu Apr 19, 2018 6:34 am

Re: XU4 with Shifter

Post by ct1dvm » Mon Dec 24, 2018 10:18 pm

...
Last edited by ct1dvm on Fri Jan 11, 2019 11:14 pm, edited 1 time in total.

MW0MWZ
Site Admin
Posts: 767
Joined: Wed Apr 04, 2018 9:15 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: XU4 with Shifter

Post by MW0MWZ » Fri Jan 04, 2019 1:47 am

Replacement Odroid is shipping - ETA is next week...
Andy

73 de MW0MWZ
http://pistar.uk

MW0MWZ
Site Admin
Posts: 767
Joined: Wed Apr 04, 2018 9:15 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: XU4 with Shifter

Post by MW0MWZ » Mon Jan 07, 2019 5:34 pm

Odroid arrived so I got to do some more testing;

Improved the fan control and upgraded the kernel, still investigating a possible fix, but here is why this is a problem;

Odroid + Shifter Shield is not the same as Pi2 (or any of the 40pin) GPIO layout;

Shifter Shield:
Image

Raspberry Pi Foundation 40 Pin GPIO:
Image

The problem is with GPIO pins 38 and 40, the largest problem is pin #38...
On the Raspberry Pi GPIO its usually pulled low, on the Odroid Shifter Shield its *ALWAYS* 1.8v, because it is attached to the 1.8v rail.
I've checked on vanilla Armbian and this pin is always 1.8v on that too, it's always been this way, we just never noticed because Odroids have tended to be used by repeater keepers driving USB based DUE boards.

I have modified my shifter shield to remove pin #38 - this does allow the MMDVM_HS class boards to boot, but they cannot be flashed with the normal tools since there this pin is used to reset the CPU and hold it at the boot loader for flashing, you will only be able to flash them on a Raspberry Pi.
Andy

73 de MW0MWZ
http://pistar.uk

Post Reply