Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

MMDVM_HS Hat hardware
w6mgv
Posts: 14
Joined: Mon Jan 25, 2021 2:25 am
Location: Coxsackie, NY, USA

Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by w6mgv »

Have single-band jumbospot connected to a RPi Zero W. The device boots and both the modem and the display function. I have updated both the modem firmware and the pi-star to the current version.

I've been connecting to REF001C, for testing. Whenever someone is transmitting from REF001C, the LED's for PTT and D* are solidly illuminated. However, once a user stops transmitting on the reflector, all three led's begin to blink.

Of note: I tried a "sudo pistar-mmdvmhshatreset" with the Modem setting set to: STM32-DVM / MMDVM_HS - Raspberry Pi Hat (GPIO). This process fails with the message "Compatible modem not configured." When set to MMDVM_HS_Hat (DB9MAT & DF2ET) for Pi (GPIO), the process succeeds with the message "Modem reset complete." I don't know if that is helpful, from a diagnostic standpoint.

What would cause these three led's to blink? Is this a STM issue or something in the MMDVM code? What's it trying to tell me?

Is there any documentation for LED blink conditions etc?

Thanks,

Marc Verdi W6MGV
Marc Verdi W6MGV
Coxsackie, New York, USA
w6mgv
Posts: 14
Joined: Mon Jan 25, 2021 2:25 am
Location: Coxsackie, NY, USA

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by w6mgv »

For what it's worth :)

[email protected](ro):~$ sudo pistar-findmodem
Detected MMDVM_HS (GPIO): /dev/ttyAMA0 (MMDVM_HS_Hat-v1.5.2 20201108 14.7456MHz ADF7021 FW by CA6JAU GitID #89daa20FF37066F3833544157115030)
Marc Verdi W6MGV
Coxsackie, New York, USA
w6mgv
Posts: 14
Joined: Mon Jan 25, 2021 2:25 am
Location: Coxsackie, NY, USA

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by w6mgv »

And some more interesting data. I turned up logging (Gee I wish someone would document the logging levels in their remarks in the code :D). Here's what a "tail -f /var/log/pi-star/MMDVM-[TODAY's DATE].log shows:

M: 2021-02-18 01:01:53.622 D-Star, received network end of transmission from KE4IQR / to CQCQCQ , 19.7 seconds, 0% packet loss, BER: 0.0%
M: 2021-02-18 01:01:58.209 D-Star, received network header from VA3PDW /74A to CQCQCQ via REF001 C
E: 2021-02-18 01:02:01.795 DMR, Login to the master has failed, retrying network ...
M: 2021-02-18 01:02:01.796 DMR, Closing DMR Network
M: 2021-02-18 01:02:01.796 DMR, Opening DMR Network
E: 2021-02-18 01:02:11.871 DMR, Login to the master has failed, retrying network ...
M: 2021-02-18 01:02:11.871 DMR, Closing DMR Network
M: 2021-02-18 01:02:11.872 DMR, Opening DMR Network

Clearly I must be (at least) making a noob mistake w/ regard to my DMR config (below)?

[General]
RptAddress=127.0.0.1
RptPort=62032
LocalAddress=127.0.0.1
LocalPort=62031
RuleTrace=0
Daemon=1
Debug=1
RFTimeout=20
NetTimeout=20

[Log]
DisplayLevel=1
FileLevel=1
FilePath=/var/log/pi-star
FileRoot=DMRGateway

[Voice]
Enabled=1
Language=en_US
Directory=/usr/local/etc/DMR_Audio

[Info]
Enabled=1
RXFrequency=438500000
TXFrequency=438500000
Power=1
Latitude=42.357460
Longitude=-73.81148
Height=0
Location=Coxsackie, NY
Description=USA
URL=https://www.qrz.com/db/W6MGV

[XLX Network]
Startup=950
Enabled=0
File=/usr/local/etc/XLXHosts.txt
Port=62030
Password=passw0rd
ReloadTime=60
Slot=2
TG=6
Base=64000
Relink=60
Debug=0
Id=3152573
UserControl=1

[DMR Network 1]
Enabled=0
Address=137.226.79.121
Port=62031
TGRewrite0=2,9,2,9,1
PCRewrite0=2,94000,2,4000,1001
TypeRewrite0=2,9990,2,9990
SrcRewrite0=2,4000,2,9,1001
PassAllPC0=1
PassAllTG0=1
PassAllPC1=2
PassAllTG1=2
Password="cegf76q9rs"
Debug=0
Id=315257301
Name=BM_Europe_2001

[DMR Network 2]
Enabled=0
Address=44.48.48.20
Port=55555
TGRewrite0=2,8,2,9,1
PCRewrite0=2,84000,2,4000,1001
Password="PASSWORD"
Debug=0
Id=315257301
Name=DMR+_IPSC2-Indiana-HAMNET

[DMR Network 3]
Enabled=0
Name=HBLink
Address=1.2.3.4
Port=5555
TGRewrite=2,11,2,11,1
Password=PASSWORD
Location=0
Debug=0
TGRewrite0=2,11,2,11,1
Marc Verdi W6MGV
Coxsackie, New York, USA
KG6RUT
Posts: 75
Joined: Thu Dec 24, 2020 7:28 pm

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by KG6RUT »

Well, none of the Networks are enabled...
w6mgv
Posts: 14
Joined: Mon Jan 25, 2021 2:25 am
Location: Coxsackie, NY, USA

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by w6mgv »

Disabling the DMR feature has stopped the alternating D* / SVC leds. Apparently it's something about my config. If someone is willing to help debug my config, it's worth a couple of pints ;)
Marc Verdi W6MGV
Coxsackie, New York, USA
KG6RUT
Posts: 75
Joined: Thu Dec 24, 2020 7:28 pm

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by KG6RUT »

Again, none of the networks are enabled, usually one is set to a 1....
KE7FNS
Pi-Star Team
Posts: 1782
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by KE7FNS »

w6mgv wrote: Thu Feb 18, 2021 1:14 am Disabling the DMR feature has stopped the alternating D* / SVC leds. Apparently it's something about my config.
The SVC led should always be blinking. It blinks slowly when there are no communications with MMDVMHost, and then fast when the communications are active. You should notice this speed change on a reboot or reset.

On initialization they all blink 3 times.

As far as the rest of the LEDs, I don't know what they signify for each mode besides light up, you'd have to walk through the source code.


You might also want to change your password if that is actually it in your configuration.
If someones previous actions are any indication of their future actions, then I predict the deletion and removal of access will happen at any moment. 7-11-2020.

"07/13/20 This Website Has Been Taken Down" ... again :lol:
w6mgv
Posts: 14
Joined: Mon Jan 25, 2021 2:25 am
Location: Coxsackie, NY, USA

Re: Jumbospot w/ SVC, D*, and DMR led's blinking

Post by w6mgv »

Thanks, ke7fns. I will give those a try.
Marc Verdi W6MGV
Coxsackie, New York, USA
w6mgv
Posts: 14
Joined: Mon Jan 25, 2021 2:25 am
Location: Coxsackie, NY, USA

Still stuck, DMR mode enabled, cannot login to DM server

Post by w6mgv »

Still getting log entries for "attempt / failure" to login to the DM central server. This is accompanied by the alternating blink of D* and DMR LED's.

Anyone have any thoughts?
Marc Verdi W6MGV
Coxsackie, New York, USA
KE7FNS
Pi-Star Team
Posts: 1782
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Still stuck, DMR mode enabled, cannot login to DM server

Post by KE7FNS »

w6mgv wrote: Thu Feb 18, 2021 6:27 pm Still getting log entries for "attempt / failure" to login to the DM central server. This is accompanied by the alternating blink of D* and DMR LED's.

Anyone have any thoughts?
After looking through the MMDVM_HS code, it appears the mode blinking is it scanning, so that makes sense.

As far as your opening and closing of the DMR network, maybe its a network issue, or maybe that master has some issues. What happens if you change to a different master?
If someones previous actions are any indication of their future actions, then I predict the deletion and removal of access will happen at any moment. 7-11-2020.

"07/13/20 This Website Has Been Taken Down" ... again :lol:
Post Reply