Zumspot not seeing local RF activity

Help with D-Star related issues
K6JV
Posts: 7
Joined: Sun Jun 30, 2019 3:57 pm

Zumspot not seeing local RF activity

Post by K6JV » Sun Jul 07, 2019 2:33 pm

Zumspot will connect to REF001C when set to connect automatically upon startup. I can hear traffic but Zumspot shows no local RF activity and hence I can not control the Zumspot. Any ideas?

AF6VN
Posts: 271
Joined: Fri Jul 20, 2018 1:15 am

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by AF6VN » Sun Jul 07, 2019 4:28 pm

My first suggestion would be to use the control panel to unlink the reflector. THEN see if you can hit the hotspot with the radio.

Simplex hotspots will only hear the radio when the status is "listening" or "listening <last mode>". If you are on a busy reflector, you might not be getting into the hotspot because the traffic has it locked into transmit.

You haven't stated what model radio you are using but make sure the hotspot entry in it is configured as "repeater" with a 0.0 offset (hence transmits and receives on same frequency). Many systems will not work correctly if the radio is configured as a plain "simplex" system (for a th-d74, this means the channel mode must be DR, not DV -- and you enter your hotspot in the D-Star repeater list, not a regular memory).

--
AF6VN
Dennis L Bieber

K6JV
Posts: 7
Joined: Sun Jun 30, 2019 3:57 pm

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by K6JV » Sun Jul 07, 2019 4:36 pm

I have tried my Kenwood TH-74 (which is in DR mode), my Icom ID-4100 and IC-2820H with the same results.

When I tranmit the COS light and Dstar lights on the Zumspot are both lit.

K6JV
Posts: 7
Joined: Sun Jun 30, 2019 3:57 pm

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by K6JV » Sun Jul 07, 2019 4:58 pm

How do I disconnect using the Control panel?

K6JV
Posts: 7
Joined: Sun Jun 30, 2019 3:57 pm

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by K6JV » Sun Jul 07, 2019 5:06 pm

Okay I found the admin page and disconnected from the reflector. Can not connect with the radio and the local rf activity still shows nothing

User avatar
KE0FHS
Posts: 1067
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by KE0FHS » Sun Jul 07, 2019 5:06 pm

Take a look at the following image of the Admin page. You can see that D-STAR and DMR modes are enabled (green) and connected to the Network (green, again). In the main part of the page, you can see a D-Star Link Manager module. You can enter the Reflector and Module there, for example, REF001 C, select Unlink, and then click Request Change.
pi-star-admin-multi-1-manager.jpg
pi-star-admin-multi-1-manager.jpg (114.39 KiB) Viewed 608 times
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

User avatar
KE0FHS
Posts: 1067
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by KE0FHS » Sun Jul 07, 2019 5:15 pm

Here's how I do it with my own TH-D74A:

To link to a reflector, for this example, XRF223BL, via my hotspot:
Mode: DR
Frequency: 446.225 << My hotspot's frequency
Via Destination Select > Direct Input (URCALL):
UR CALL: XRF223BL
Via Repeater Select > MY Hotspot:
RPT1: KE0FHS B << My hotspot's RPT1 Callsign
RPT2: KE0FHS G << My hotspot's RPT2 Callsign
MY CALL: KE0FHS

To chat once I'm linked:
Everything is the same, except:
Via Destination Select > Direct Input (URCALL):
UR CALL: CQCQCQ
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

K6JV
Posts: 7
Joined: Sun Jun 30, 2019 3:57 pm

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by K6JV » Sun Jul 07, 2019 5:36 pm

All is correct. The zumspot will not see any local rf activity. When I key up to disconnect the zumspot keys up with no audio and nothing happens

User avatar
KE0FHS
Posts: 1067
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by KE0FHS » Sun Jul 07, 2019 7:33 pm

Sounds like it's time to contact HRO.
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

K6JV
Posts: 7
Joined: Sun Jun 30, 2019 3:57 pm

Re: Zumspot not seeing local RF activity

Post by K6JV » Mon Jul 08, 2019 12:19 am

The Zumspot is several years old, so I doubt HRO is goiing to help

Post Reply