Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Help setting up WiFi
DB6BD
Posts: 13
Joined: Sat Aug 10, 2019 10:38 am
Location: Rosenheim, Germany
Contact:

Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by DB6BD » Tue Aug 20, 2019 6:07 pm

I got myself a Raspberrym Pi 3A+ because it fits so neatly to the size of the MMDVM_HS_DUAL_HAT board size. Unfortunately there is an issue with the 3A+'s WLAN configuration. The Pi-Star loaded hotspot boots into Auto AP mode during first startup, which is just fine. But once you configure any home WLAN access, Pi-Star will keep booting into Auto AP mode. Additionally to that, the AP performance is very poor after that. Sometimes the dashboard or any other Pi-Star page loads incompletely or not at all until you retry a couple of times.

The RasPi 3A+ itself runs fine without an hickups at all. I just installed the latest Buster release, configured my home WLAN and downloaded tons of updates without any trouble. Actually I am writing this e-mail on that very RasPi 3A+. ;)

Kind regards,

Dennis
DB6BD

User avatar
KE0FHS
Posts: 1072
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE0FHS » Tue Aug 20, 2019 8:40 pm

I've experienced this same issue when running 4.1.0-RC2 or 3, including AP not working well on subsequent power ups. I still have a copy of 4.0.0-RC4 and have downgraded to that for my 3A+ hotspots, and that works just fine. I still need 4.1 for my RPi 4B hotspot, though. Once in awhile, my 4B hotspot connects on the first power up. I have a Nextion screen attached via USB, so can monitor status via that. If it doesn't connect within a couple minutes, I just power it off and back on. Usually, it will connect on the second or third try, but it has taken as many as six power ups.

FYI, we're also discussing this issue on another thread: viewtopic.php?f=3&t=2049
Last edited by KE0FHS on Tue Oct 08, 2019 9:04 pm, edited 1 time in total.
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

DB6BD
Posts: 13
Joined: Sat Aug 10, 2019 10:38 am
Location: Rosenheim, Germany
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by DB6BD » Wed Aug 21, 2019 9:25 pm

Thank you for the hint. I kept rebooting about 20 times until it worked. This is not a solution, but a slow workaround. I hope this gets fixed, soon.

Kind regards,
Dennis
DB6BD

User avatar
KE0FHS
Posts: 1072
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE0FHS » Wed Aug 21, 2019 10:32 pm

DB6BD wrote:
Wed Aug 21, 2019 9:25 pm
I hope this gets fixed, soon.
Me, too! If you have the capability with your router, choose the 2.4 GHz band for now, and make sure your router doesn't automatically try to kick the connection with the RPi up to 5.0 GHz (my router senses the capability of the device, and the RPi 3A+, 3B+, and 4B are all capable of 5.0 GHz).
Last edited by KE0FHS on Tue Oct 08, 2019 9:04 pm, edited 1 time in total.
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

DB6BD
Posts: 13
Joined: Sat Aug 10, 2019 10:38 am
Location: Rosenheim, Germany
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by DB6BD » Wed Aug 21, 2019 11:26 pm

Hi Toshen,

Interesting. My RasPi 3A+ seems to have no issues with 5 GHz WLAN. If it connects to my WLAN at all, it connects using the 5 GHz band.

And as I wrote in my initial posting, running Raspian Buster on the RasPi 3A+ has no WLAN issues at all.

So it seems to be something not yet covered in the pi-star image/config.

Kind regards,
Dennis
DB6BD

User avatar
KE0FHS
Posts: 1072
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE0FHS » Thu Aug 22, 2019 12:16 am

DB6BD wrote:
Wed Aug 21, 2019 11:26 pm
Interesting. My RasPi 3A+ seems to have no issues with 5 GHz WLAN. If it connects to my WLAN at all, it connects using the 5 GHz band.
Ah, the mystery deepens! I also have no issue with my RPi 4B running Raspbian Buster connecting to my network. But I have issues with my hotspots running Pi-Star 4.1 connecting to my network when I try to use the 5.0 GHz option. Something will shake out eventually!
Last edited by KE0FHS on Tue Oct 08, 2019 9:04 pm, edited 1 time in total.
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

KE7FNS
Posts: 422
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE7FNS » Thu Aug 22, 2019 4:26 am

DB6BD wrote:
Wed Aug 21, 2019 11:26 pm
Interesting. My RasPi 3A+ seems to have no issues with 5 GHz WLAN. If it connects to my WLAN at all, it connects using the 5 GHz band.

And as I wrote in my initial posting, running Raspian Buster on the RasPi 3A+ has no WLAN issues at all.

So it seems to be something not yet covered in the pi-star image/config.
I'm not quite following along, are you saying that when you run the same 3A+ with pi-star on an SD card, you experience issues connecting to 5 Ghz networks?

And when you load the raspberrypi.org image it works with no issues connecting to 5 Ghz?
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

DB6BD
Posts: 13
Joined: Sat Aug 10, 2019 10:38 am
Location: Rosenheim, Germany
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by DB6BD » Thu Aug 22, 2019 9:18 am

Sorry, I wan't 100 % clear. Both, Raspbian and Pi-Star use Buster. But yes, using Raspbian, WLAN works without hickups, while in the Pi-Star 4.1.0 RC3 on my Raspberry Pi 3A+ hardware has issues connecting to my home WLAN. I do not see this problen, when I put the same micro SD card with the Pi-Star image into a Raspberry Pi 3B+.

Kind regards,
Dennis
DB6BD

KE7FNS
Posts: 422
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE7FNS » Fri Aug 23, 2019 1:37 am

DB6BD wrote:
Thu Aug 22, 2019 9:18 am
Sorry, I wan't 100 % clear. Both, Raspbian and Pi-Star use Buster. But yes, using Raspbian, WLAN works without hickups, while in the Pi-Star 4.1.0 RC3 on my Raspberry Pi 3A+ hardware has issues connecting to my home WLAN. I do not see this problen, when I put the same micro SD card with the Pi-Star image into a Raspberry Pi 3B+.
Thanks for clarifying. The 3 A+ and the 3 B+ share the same wireless chipset (Cypress CYW43455), so I'm not really sure what your issue could be.

Does the 3 A+ connect when you load the image of raspbian buster from raspberrypi.org?
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

ea7gwc
Posts: 22
Joined: Wed Apr 11, 2018 3:53 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by ea7gwc » Tue Oct 01, 2019 9:52 pm

DB6BD wrote:
Thu Aug 22, 2019 9:18 am
Sorry, I wan't 100 % clear. Both, Raspbian and Pi-Star use Buster. But yes, using Raspbian, WLAN works without hickups, while in the Pi-Star 4.1.0 RC3 on my Raspberry Pi 3A+ hardware has issues connecting to my home WLAN. I do not see this problen, when I put the same micro SD card with the Pi-Star image into a Raspberry Pi 3B+.
Hi, the same thing happens to me with PI3 A +

Post Reply