Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Help setting up WiFi
DB6BD
Posts: 13
Joined: Sat Aug 10, 2019 10:38 am
Location: Rosenheim, Germany
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by DB6BD » Wed Oct 02, 2019 4:33 am

Hi,

We're down the road at Version 4.1.0 RC6, but still the same issue. :(

Dennis
DB6BD

KE7FNS
Posts: 410
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE7FNS » Wed Oct 02, 2019 9:14 am

DB6BD wrote:
Wed Oct 02, 2019 4:33 am
We're down the road at Version 4.1.0 RC6, but still the same issue. :(
Hi, can you try to flash a new image of the beta 4.1 RC4. I reflashed one of my RPi's yesterday and noticed it booted with both wlan0 and eth0 connected, which previously it would only boot and turn on eth0 if it was plugged in and wlan0 if eth0 was unplugged.

So it seems like something was repaired in the base OS, it'd be nice if there was a changelog somewhere.

I need to test and see if it connects to 5 Ghz correctly on boot now, but I didn't think about it. I'll mess with it tomorrow.
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

ea7gwc
Posts: 22
Joined: Wed Apr 11, 2018 3:53 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by ea7gwc » Wed Oct 02, 2019 12:25 pm

DB6BD wrote:
Wed Oct 02, 2019 4:33 am
Hi,

We're down the road at Version 4.1.0 RC6, but still the same issue. :(
You can try version 4.0.0.rc4 is better
with PI3 a +

http://download.pistar.uk/Pi-Star_RPi_V ... y-2019.zip

DB6BD
Posts: 13
Joined: Sat Aug 10, 2019 10:38 am
Location: Rosenheim, Germany
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by DB6BD » Thu Oct 03, 2019 12:49 pm

Hi,

Your hint was good. I have flashed the latest PiStar Image 4.1.0 RC4. I configured my WiFi and updated to the latest 4.1.0 RC6. After that I rebootet the system 10 times. It always connected properly to my WiFi. :)

It seems as if the WiFi issue has been solved in 4.1.0 RC4. But you need to start from that version to make it work. If you update from any earlier version, it does not work.

I am happy it works fine now. :)

Dennis

KE7FNS
Posts: 410
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE7FNS » Thu Oct 03, 2019 8:19 pm

Interesting, I wonder what was modified. It would be nice if the developer were a bit more interactive here on the forums with what he's doing and fixing so that fixes like this could be easily identified. I just happened to notice that it was completely different than the way it had acted before.

Maybe now Toshen will see this and test 4.1 RC4 too and report what his findings are.

I guess I'll reflash my other RPi's too even though I don't use wifi.
Last edited by KE7FNS on Fri Oct 04, 2019 1:30 am, edited 1 time in total.
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

User avatar
KE0FHS
Posts: 1067
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE0FHS » Thu Oct 03, 2019 11:58 pm

DB6BD wrote:
Thu Oct 03, 2019 12:49 pm
It seems as if the WiFi issue has been solved in 4.1.0 RC4. But you need to start from that version to make it work. If you update from any earlier version, it does not work.
Dennis
Nice find, Dennis! I really appreciate that you experimented with this and shared your findings.
KE7FNS wrote:
Thu Oct 03, 2019 8:19 pm
Maybe now Toshen will see this and test 4.1 RC4 too and report what his findings are.
Jason, I'm going to be conservative and wait a couple days before I make a final call on this, as I've had good early success previously, only to be disappointed later. But my initial finding is good. I downloaded 4.1.0-RC4 today, flashed a fresh copy of that image to a microSD card, booted up, did all the configuration from scratch including configuring wireless to use 5 GHz (no restoration of backup), updated, upgraded to RC6, did one final update via SSH to make sure there weren't any pending OS updates (there weren't), then shut down and powered off. Restarting connected to my WiFi straight away. Rinse and repeat. I'll try again tomorrow and will report back again.

It would sure be wonderful if this wireless issue were finally solved! If that were the case, I'd be ready to install 4.1.0-RC4 on all my hotspots finally (I've kept several of them on either 3.4.17 or 4.0.0-RC4). There remains the issue with DMR2YSF, but as I understand it, a solution for that one has been submitted upstream as GitHub pull requests to Jonathan,G4KLX, and Andy, CA6JAU: viewtopic.php?f=24&t=2151&p=10339#p10339.

Jason, thanks for you ongoing work and testing on this networking issue!
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

KE7FNS
Posts: 410
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE7FNS » Fri Oct 04, 2019 1:30 am

KE0FHS wrote:
Thu Oct 03, 2019 11:58 pm
Jason, thanks for you ongoing work and testing on this networking issue!
I didn't do anything but speak up when I got a result that was different from the past when I had to redo one of my RPi's the other day. I was really surprised myself.
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

User avatar
KE0FHS
Posts: 1067
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE0FHS » Fri Oct 04, 2019 2:29 pm

Started right up for me this morning, and very quick, too. Life is good!
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

KE7FNS
Posts: 410
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE7FNS » Fri Oct 04, 2019 11:18 pm

I had a little trouble getting it to connect to 5Ghz, and after fiddling around and trying it a number of times, it finally started working, and seemed to connect automatically at boot on its own from then on. I'm not sure what I did that got it working, it wasn't a password typo cause I edited wpa_
supplicant by hand and used plaintext.
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

User avatar
KE0FHS
Posts: 1067
Joined: Wed Apr 11, 2018 8:40 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Raspberry Pi 3A+ WiFi issue

Post by KE0FHS » Tue Oct 08, 2019 4:20 pm

UPDATE: WiFi connection at 5.0 GHz still working perfectly for me on the two hotspots I've tried so far with fresh Pi-Star 4.1.0-RC4 images, subsequently updated and upgraded to RC6.

One hotspot is based on the RPi 4B with a 3A power supply, and the other is based on 3A+ with a 2.5A power supply. Both hotspots have a ZUMspot hat, a fan, and a Nextion display, so similar power draws beyond the RPi board itself.

Thanks again to Dennis, DB6BD, for figuring out the solution of starting with a fresh Pi-Star 4.1.0-RC4 image rather than upgrading from one of the earlier release candidates. Previously, I was cringing every time I started one of those hotspots knowing that I'd likely have to power them off and back on several times before they'd connect to my WiFi. What a relief that they just start normally now!

I'm now going to start slowly flashing fresh Pi-Star 4.1.0-RC4 images to my other hotspots.
Last edited by KE0FHS on Tue Oct 08, 2019 9:03 pm, edited 1 time in total.
73, Toshen, KE0FHS
Playing with Pi-Star (unofficial notes about setting up and using Pi-Star):
https://amateurradionotes.com/pi-star.htm

Post Reply