MMDVM Hotspot not Internet Connection

Help setting up WiFi
DH5SDL
Posts: 13
Joined: Mon Feb 10, 2020 8:50 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by DH5SDL » Thu Apr 02, 2020 4:37 pm

The Passwort (psk) only letters
Raspberry via Lan connected to the Router also no connection to the internet


ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
ap_scan=1
fast_reauth=1
country=DE

network={
ssid="ALFA-AP-KT"
psk="abcdefg"
id_str="0"
priority=100

KE7FNS
Posts: 948
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by KE7FNS » Thu Apr 02, 2020 5:54 pm

DH5SDL wrote:
Thu Apr 02, 2020 4:37 pm
network={
ssid="ALFA-AP-KT"
psk="abcdefg"
id_str="0"
priority=100
You cannot enter the plaintext password in the PSK field like that, it needs to be a hash.

I suggest you use the wifi builder instead of trying to do it manually.
https://www.pistar.uk/wifi_builder.php
If someones previous actions are any indication of their future actions, then I predict the deletion and removal of access will happen at any moment. 7-11-2020.

"07/13/20 This Website Has Been Taken Down" ... again :lol:

DH5SDL
Posts: 13
Joined: Mon Feb 10, 2020 8:50 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by DH5SDL » Thu Apr 02, 2020 6:03 pm

Thanks for reply.

i used the Pi-star wifi builder and copy the "wpa_supplicant.conf" to the SD Card.
That works but no internet only with the Caravan Router.
The Home Router works fine.
First i make it for the Home Network and after that works i make it also for the Caravan.
Home OK
Caravan No

AF6VN
Posts: 467
Joined: Fri Jul 20, 2018 1:15 am

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by AF6VN » Thu Apr 02, 2020 6:08 pm

DH5SDL wrote:
Thu Apr 02, 2020 4:37 pm
The Passwort (psk) only letters
Raspberry via Lan connected to the Router
Well, if you are using a cable between the R-Pi and the router, the WiFi should not be active at all... And the PING test should have been using eth0 rather than wlan0.
network={
#ssid="WLAN-KT"
ssid=574c414e2d4b54
#psk="................."
psk=..............
id_str="0"
priority=100
And do the SSID and PSK entries exactly match the settings of the router? I would comment that the SSID looks like a very generic or factory value (that is, it doesn't look like something that might be unique to one router -- maybe it is, just that I can't see it :? ) (Yes, mine is a factory SSID, but it obviously looks to have been generated by some automatic algorithm and hence is unique).

I'm now trying wild guesses of things to look at for debugging...

Code: Select all

[email protected](ro):~$ sudo grep -i "wlan0" /var/log/syslog
Apr  2 13:27:20 pi-star-3b systemd[1]: Found device /sys/subsystem/net/devices/wlan0.
Apr  2 13:27:20 pi-star-3b systemd[1]: Started ifup for wlan0.
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b wpa_supplicant[390]: wlan0: CTRL-EVENT-REGDOM-CHANGE init=USER type=COUNTRY alpha2=US
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: connected to Access Point `'
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: waiting for carrier
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: carrier acquired
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: IAID eb:4b:0b:d5
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: adding address fe80::6c4b:16ec:dd77:c5a7
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: carrier lost
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b wpa_supplicant[390]: wlan0: Trying to associate with SSID 'ATTHWEwm7i'
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b sh[264]: wlan0=wlan0
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b wpa_supplicant[390]: wlan0: Associated with 64:55:b1:a7:3b:a0
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b wpa_supplicant[390]: wlan0: CTRL-EVENT-CONNECTED - Connection to 64:55:b1:a7:3b:a0 completed [id=0 id_str=0]
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: carrier acquired
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b wpa_supplicant[390]: wlan0: CTRL-EVENT-SUBNET-STATUS-UPDATE status=0
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: connected to Access Point `ATTHWEwm7i'
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: IAID eb:4b:0b:d5
Apr  2 13:27:22 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: soliciting a DHCP lease
Apr  2 13:27:23 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: soliciting an IPv6 router
Apr  2 13:27:23 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: offered 192.168.1.79 from 192.168.1.254
Apr  2 13:27:23 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: probing address 192.168.1.79/24
Apr  2 13:27:28 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: leased 192.168.1.79 for 86400 seconds
Apr  2 13:27:28 pi-star-3b avahi-daemon[304]: Joining mDNS multicast group on interface wlan0.IPv4 with address 192.168.1.79.
Apr  2 13:27:28 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: adding route to 192.168.1.0/24
Apr  2 13:27:28 pi-star-3b dhcpcd[310]: wlan0: adding default route via 192.168.1.254
Apr  2 13:27:28 pi-star-3b avahi-daemon[304]: New relevant interface wlan0.IPv4 for mDNS.
Apr  2 13:27:28 pi-star-3b avahi-daemon[304]: Registering new address record for 192.168.1.79 on wlan0.IPv4.
Apr  2 13:27:29 pi-star-3b ntpd[799]: Listen normally on 3 wlan0 192.168.1.79:123
[email protected](ro):~$

pi-st[email protected](ro):~$ sudo grep -i "eth0" /var/log/syslog
Apr  2 13:27:20 pi-star-3b kernel: [    1.920875] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: register 'smsc95xx' at usb-3f980000.usb-1.1, smsc95xx USB 2.0 Ethernet, b8:27:eb:1e:5e:80
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b dhcpcd[310]: eth0: waiting for carrier
Apr  2 13:27:21 pi-star-3b kernel: [    6.612305] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: hardware isn't capable of remote wakeup
Apr  2 13:27:23 pi-star-3b kernel: [    8.094278] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
Apr  2 13:27:29 pi-star-3b minissdpd-systemd-wrapper[787]: Error parsing address/mask (or interface name) : eth0
Apr  2 13:27:29 pi-star-3b minissdpd-systemd-wrapper[787]: can't parse "eth0" as a valid address or interface name
{my unit does not have a cable connection for eth0}

ADDENDUM:

If you are trying to configure for two separate routers (since you mention HOME and CARAVAN), you SHOULD HAVE TWO separate network entries in wpa_supplicant.conf, with different priorities (and id-str?) to control which one is tried first.

The home router should have a different SSID (and PSK) from the mobile router.

If you are using a cable between the R-Pi and the router, then none of the wpa_supplicant stuff applies, since you are not using a WiFi connection on the R-Pi. Problems connecting to the rest of the world when using a cable between the client and the router implies the problem is the router link to the WAN. Either the router is blocking connections, or whatever the router is connected to is blocking connections!
Last edited by AF6VN on Thu Apr 02, 2020 6:20 pm, edited 1 time in total.

--
AF6VN
Dennis L Bieber

KE7FNS
Posts: 948
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by KE7FNS » Thu Apr 02, 2020 6:18 pm

DH5SDL wrote:
Thu Apr 02, 2020 6:03 pm
First i make it for the Home Network and after that works i make it also for the Caravan.
Home OK
Caravan No
Sounds like it is an incompatibility with the Caravan device then. Just be aware that when you build a new file like that the old network settings are lost and overwritten, you need to manually add the network section from config 2 to config 1 and increment the id_str, and decrement the priority.

I would try increasing your psk plaintext to something between 8 and 63 characters.

Also try renaming the SSID with something different than your router, and one that doesn't have '-''s in it.
If someones previous actions are any indication of their future actions, then I predict the deletion and removal of access will happen at any moment. 7-11-2020.

"07/13/20 This Website Has Been Taken Down" ... again :lol:

M1DNS
Posts: 803
Joined: Thu Apr 05, 2018 5:30 am

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by M1DNS » Thu Apr 02, 2020 6:56 pm

Check the Wi-Fi connection encryption type. Needs WPA. I've had real headaches trying to get a connection with an older device, where it was using WEP.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Andrew M1DNS.
Pi-star Admin Team.

DH5SDL
Posts: 13
Joined: Mon Feb 10, 2020 8:50 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by DH5SDL » Thu Apr 02, 2020 7:01 pm

OK i will test tomorrow,but why don't work the Lan Connection? Raspberry to the Router?
At the Moment i have WPA2-PSK
I have one SD Card for the Homenet and one for testing in the Caravan.

AF6VN
Posts: 467
Joined: Fri Jul 20, 2018 1:15 am

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by AF6VN » Thu Apr 02, 2020 9:19 pm

DH5SDL wrote:
Thu Apr 02, 2020 7:01 pm
I have one SD Card for the Homenet and one for testing in the Caravan.
That actually does NOT HELP!

It means that ANYTHING could be different between the two SD cards which could affect networking.

--
AF6VN
Dennis L Bieber

KE7FNS
Posts: 948
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by KE7FNS » Fri Apr 03, 2020 2:08 am

DH5SDL wrote:
Thu Apr 02, 2020 7:01 pm
OK i will test tomorrow,but why don't work the Lan Connection?
Are you sure you are plugging the USB adapter into the port labeled USB and not the one labeled PWR?

Image

Both ports will deliver power and turn on the RPi, but only one is an active USB port with the data lines connected.
If someones previous actions are any indication of their future actions, then I predict the deletion and removal of access will happen at any moment. 7-11-2020.

"07/13/20 This Website Has Been Taken Down" ... again :lol:

DH5SDL
Posts: 13
Joined: Mon Feb 10, 2020 8:50 pm

Re: MMDVM Hotspot not Internet Connection

Post by DH5SDL » Fri Apr 03, 2020 3:42 am

Yes i'm sure.
The connection is right.

Post Reply