adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Help with DMR issues
oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Fri Jul 10, 2020 11:42 am

hi,

What I do wrong, if I add DMR+ , select DMRGATEWAY
trafic to default DMR master stops and DMR net start's to
go red / green,...

Is it so that DMR+ master and network master communication
dose switch on and off ,.., and due that default DMR master
dose not work ? or what ?

73' de oh5bzr

User avatar
W1KMC
Posts: 116
Joined: Wed May 02, 2018 8:34 pm
Location: Bangor, ME USA
Contact:

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by W1KMC » Fri Jul 10, 2020 12:21 pm

Not sure if this is a help,

In your OTHER pose about Brandmeister you were told to check Air-Security and Hotspot security. Which you said fixed where your hotspot showed GREEN but Brandmeister never saw uou as online.

Well if you went from straight Brandmeister Master to DMRGateway, you have to set the BrandMeister Master again (and hotspot password) and enable it as well and also choose a DMR+ master and enable that also. Apply changes too

Try this and let us know the outcome (same, all red now or it works) Also which version 3.4.17 (old and not supported anymore) or 4.0.X (should upgrade to 4.1.x, or are you on 4.1.2? and which Pi Zero/3/4, which radio board (zum board, jumbo [generic] or acustom one), Simplex or duplex.

The more info you provide us, the more we can try to help you. Good Luck.
I am no developer, guru, expert, nor do I claim to be or want to be. All advice I give is purely from experience and my efforts to help others.

W1KMC - Kevin M Carman
Bangor, ME
Jumbospot on a Pi0W
DMR 3123142 & 3123143
HHUS Trunk Ext 4329

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Fri Jul 10, 2020 12:34 pm

Pi-Star:3.4.17 / Dashboard:20200623 , pi-orange, duplex hat there is no upgrade download!

I got working DMR.

Whit DMR+ I get it blinkin red / green.

I tried /var/log file there was very litle.

ngnix error undefined aprsindex password !

Says multiple time openin / closeing and timeout to DMR last is opening dmr

===
[Info]
Latitude=60.95071
Longitude=27.59119
Location="TAAVETTI, KP30tw"
Description="FINLAND"
URL=http://oh5bzr.hamshack.info
RXFrequency=432500000
TXFrequency=434500000
Enabled=0
Power=0.01
Height=86

[XLX Network]
Id=2441107
Startup=699
Enabled=1
File=/usr/local/etc/XLXHosts.txt
Port=62030
Password=passw0rd
ReloadTime=60
Slot=2
TG=6
Base=64000
Relink=60
Debug=0
UserControl=1

[DMR Network 1]
Id=244110701
Address=85.188.1.107
Password="XXxxXXXxxX"
Port=62031
Name=BM_Finland_2441
Enabled=1

[DMR Network 2]
Id=244110773
Address=62.138.18.108
Password="PASSWORD"
Port=55555
Name=DMR+_IPSC2-SWEDEN-
Enabled=1
Options="StartRef=4667;RelinkTime=60;UserLink=1;TS1_1=TG244"

[General]
RFTimeout=60
NetTimeout=20

[DMR Network 3]
Enabled=0
Name=DMR2NXDN_Cross-over
Id=244110773
Address=127.0.0.1
Port=62035
Local=62036
TGRewrite0=2,7000001,2,1,999998
SrcRewrite0=2,1,2,7000001,999998
PCRewrite0=2,7000001,2,1,999998
Password=PASSWORD
Location=0
Debug=0

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Fri Jul 10, 2020 1:05 pm

So it lists DMR groups from branmaister - connection branmaister finland is ok.
If someone talk's there it dose not star reapaetin or showing at console.
It receives SMS and messages from radio to pi-star.
It shows DMR gateway green sometime red.

If i contact branmeister group DMR-Net goes red, call can seen at
console bot net and rf:

Gateway Activity
Time (EEST) Mode Callsign Target Src Dur(s) Loss BER
16:02:47 Jul 10th DMR Slot 1 OH5BZR TG 24451 RF 4.3 0% 0.6%

Local RF Activity
Local RF Activity
Time (EEST) Mode Callsign Target Src Dur(s) BER RSSI
16:02:47 Jul 10th DMR Slot 1 OH5BZR TG 24451 RF 4.3 0.6% S9+37dB (-56 dBm)

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Fri Jul 10, 2020 1:12 pm

So what I noted that Branmaister password has dissapeared
from basic configuration it located at expert configurations.

APRS password is also dissaperaed but can not find it!

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Sat Jul 11, 2020 3:30 pm

W1KMC wrote:
Fri Jul 10, 2020 12:21 pm
DMR+ master and enable that also. Apply changes too
Do you mean I have to register account to DMR+ separetly?
Where it happens for Swedis master ?

User avatar
W1KMC
Posts: 116
Joined: Wed May 02, 2018 8:34 pm
Location: Bangor, ME USA
Contact:

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by W1KMC » Sat Jul 11, 2020 9:41 pm

No, DMR+ is just a diferent type network. As for masters, that is beyond my knowledge.
I am no developer, guru, expert, nor do I claim to be or want to be. All advice I give is purely from experience and my efforts to help others.

W1KMC - Kevin M Carman
Bangor, ME
Jumbospot on a Pi0W
DMR 3123142 & 3123143
HHUS Trunk Ext 4329

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Mon Jul 13, 2020 1:26 pm

This can bit complex problem,... I finaly understood to check TG settings,... so
you can easyly get situation if you DMR+ as backup and both DMR and DMR+ are up there can be problem in prioritizing same signal/group,... how to give priorityes to difrent systems or is there "backup flag "

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Tue Jul 14, 2020 6:54 am

If I use DMRGateway, just for standard Master, there is problem ay connection ?

Dose not work to network.

[Info]
Latitude=60.95071
Longitude=27.59119
Location="TAAVETTI, KP30tw"
Description="FINLAND"
URL=http://oh5bzr.hamshack.info
RXFrequency=432500000
TXFrequency=434500000
Enabled=1
Power=0.01
Height=86

[General]
RFTimeout=30
NetTimeout=30

[XLX Network]
Id=2441107
Startup=699
Enabled=0
File=/usr/local/etc/XLXHosts.txt
Port=62030
Password=passw0rd
ReloadTime=60
Slot=2
TG=6
Base=64000
Relink=60
Debug=0
UserControl=1

[DMR Network 1]
Id=244110701
Address=85.188.1.107
Password="JJÖJ"
Port=62031
Name=BM_Finland_2441
Enabled=1
PassAllPC=2
TGRewrite=2,11,2,11,6000089

[DMR Network 2]
Id=244110773
Address=77.243.52.150
Password="PASSWORD"
Port=55555
Name=DMR+_IPSC2-DK
Enabled=0
TGRewrite=2,8000001,2,1,999998
SrcRewrite=2,1,2,8000001,999998
PCRewrite=2,8000001,2,1,999998
Options="StartRef=4785;RelinkTime=60;UserLink=1;TS1_1=TG244"

[DMR Network 4]
Enabled=0
Name=TitanixNET
Address=titanix.net
Port=62030
Password=passw0rd
Debug=0
TGRewrite=2,1,2,1,10

[DMR Network 3]
Enabled=0
Name=DMR2NXDN_Cross-over
Id=244110773
Address=127.0.0.1
Port=62035
Local=62036
TGRewrite0=2,7000001,2,1,999998
SrcRewrite0=2,1,2,7000001,999998
PCRewrite0=2,7000001,2,1,999998
Password=PASSWORD
Location=0
Debug=0

oh5bzr
Posts: 37
Joined: Tue May 19, 2020 12:43 pm

Re: adding DMR gateway stops trafic to default branmaister !

Post by oh5bzr » Tue Jul 14, 2020 7:08 am

It works whitout DMRGATEWAY software,... is this orange pi version bug ?

Post Reply