No “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.. What do I use?

General support for the Pi-Star System
Post Reply
KD8DVR
Posts: 55
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:23 pm
Location: Columbus, OH USA
Contact:

No “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.. What do I use?

Post by KD8DVR » Tue Dec 03, 2019 5:41 pm

I have a pair of duplex hotspots.... when selecting modem type, there is NO “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.... only “MMDVM_HS_Dual_Hat (DB9MAT, DF2ET & DO7EN) and a couple more with call signs attached. So, I just use the generic "MMDVM_HS_HAT", which seems to work fine. Is this the correct way?

KE7FNS
Posts: 441
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: No “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.. What do I use?

Post by KE7FNS » Tue Dec 03, 2019 8:26 pm

Look closer on the silk screened text all over the board and see if you can find out who designed the circuit board, most designers "sign" their design and the cloners don't bother going in and editing it out. That will give you more info on which setting to use.


https://github.com/phl0/MMDVM_HS_Dual_H ... al_hat.png
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

KD8DVR
Posts: 55
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:23 pm
Location: Columbus, OH USA
Contact:

Re: No “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.. What do I use?

Post by KD8DVR » Tue Dec 03, 2019 8:46 pm

Mine are total clone boards... but I'm finding that the MMDVM_HS_Dual_Hat (DB9MAT, DF2ET & DO7EN) settings work fine, too... so I'll leave it at that.

User avatar
w7efs
Posts: 311
Joined: Sun Apr 22, 2018 4:26 pm

Re: No “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.. What do I use?

Post by w7efs » Tue Dec 03, 2019 9:24 pm

The calls indicate the German originators of the boards.

KE7FNS
Posts: 441
Joined: Wed Apr 17, 2019 11:11 pm

Re: No “MMDVM_HS_Dual_Hat" modem type.. What do I use?

Post by KE7FNS » Wed Dec 04, 2019 2:37 am

KD8DVR wrote:
Tue Dec 03, 2019 8:46 pm
Mine are total clone boards... but I'm finding that the MMDVM_HS_Dual_Hat (DB9MAT, DF2ET & DO7EN) settings work fine, too... so I'll leave it at that.
Yeah I figured they were, it seems pretty common that people are buying the cheaper clone boards from china nowadays, but the layout and markings should be the same as one of the designs out there.

Both of those settings you tried set the port to /dev/ttyAMA0, but the major difference is MMDVM_HS_Dual_Hat (DB9MAT, DF2ET & DO7EN) sets Duplex to 1 where the generic MMDVM_HS_HAT sets Duplex to 0.

The dual hat will function as a simplex hat when Duplex is set to 0.
All views, comments, posts and opinions shared are entirely my own.

Post Reply